marți, 29 iulie 2014

Cine a inventat prima masina de spalat din lume?

Din negura timpurilor: stamosii masinii de spalat


Inca din cele mai vechi timpuri spalatul hainelor a constituit o necesitate. Oamenii preistorici isi spalau vesmintele cu care erau acoperiti in ape curgatoare si le frecau de pietre abrazive.


Pe spatiul carpato-danubiano-pontic, actualul spatiu al Romaniei moderne au fost descoperite arheologic o multitudine de instalatii de spalat rudimentare: valtorile, care se pare ca au fost folosite inca de stamosii nostrii: vechii daci.
Valtoarea, o instalatie casnica traditionala functiona conform urmatorului principiu: apa dintr-un rau era captata si dirijata catre valtoare (de obicei o groapa conica, capitonata cu scanduri din lemn) unde se revarsa cu putere peste lucrurile asezate catre partea de jos a acesteia. Aceasta instalatie s-a mentinut pe alocuri, pe tot parcursul Evului Mediu pe teritoriul Tarilor Romanesti.

Principiu vechi, inventie moderna

Masina de spalat, in forma sa actuala, actionata electric si cu o multitudine de programe menite sa ne usureze treburile casnice, este de departe o inventie a epocii moderne.

Patentul, inventiei "primei" masini de spalat este atribuit unui american, care in anul 1797, a scos la iveala, un astfel de "agregat", foarte simplu, din lemn, si cu actionare manuala.
De la descoperirea sa si pana in perioada moderna s-au tot produs schimbari si fluctuarii pe acelasi principiu si tema.

Prima Masina de Spalat electrica din lume!

Ne aflam in anul 1908 cand o companie americana lanseaza pe piata: prima masina de spalat electrica din lume:  "THOR", purtand denumirea puternicului zeu din mitologia nordica a tunetului. Aceasta a fost conceputa de catre: Alva J. Fisher (parintele masinii de spalat ) si patentata pe 09 August 1910. (vezi in foto dreapta).

Un an mai tarziu, compania Whirlpool, isi incepe productia de masini de spalat actionate electric, sub denumirea initiala de Upton Machine Co. din statul Michigan - USA

Autor articol: Razvan Bordeanu------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pentru servicii de Service, Reparatii si Montaj masini de spalat accesati linkul companiei noastre.

Atheservice "din grija pentru caminul tau". Reparatii Electrocasnice la domiciliu: aragaze, masini de spalat, cuptoare si plite in Bucuresti si Ilfov.

       0721-096.170 | 031-420.25.75 | 0771-512.817 | www.atheservice.ro | contact@atheservice.ro

articol realizat de: Razvan Bordeanu Web Designer at Creativee.ro Agentie de publicitate online
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu